Oldalainkat 51 vendég böngészi

PostHeaderIcon A bogrács fővárosa lett Lendva - 2011

A lendvai városháza falán elhelyezett bronz plakett is jelzi, hogy 2011-től a muravidéki magyar település a bogrács fővárosa címet viseli. Az ünnepélyes avatásra pénteken, míg a Bográcsfesztivál nevű turisztikai-gasztronómiai rendezvényre szombaton került sor.

A magyar fül számára elsőként furcsának tűnik az új titulus, ám mint azt Lendván megtudtuk, a szomszédos országban azokat az egytálételeket nevezik bográcsnak, amiket többnyire szüret időszakában szabadtéren készítettek bográcsban vagy kisebb üstben. Szlovéniában ezen étel készítésének komoly hagyományai vannak, s maga a bográcsfesztivál is több évtizedes múltra tekint vissza. Az idei év különösen fontos volt a muravidékiek számára, hiszen Danilo Türk államelnök javaslatára Lendvát a bogrács fővárosának kiáltották ki. Az ünnepi eseményen - számos magas rangú vendéggel együtt - a szlovén köztársasági elnök személyesen is részt vett.

A péntek délutáni rendezvényen Anton Balazsek polgármester többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a fennállása 820. jubileumát ünneplő Lendva egyre több eredményt mutathat fel a turizmus és az idegenforgalom terén. A Lendva várja Önt elnevezésű programsorozattól - amely a vidék legjelentősebb programja - a bevételek további növekedését várják.

A szombaton délután megtartott Bográcsfesztivál keretében megrendezett főzőversenyre 65 csapat jelentkezett. Szlovének, határon túli, illetve anyaországi magyarok közösen készítettek ízletes egytálételeket.

Forrás: http://zalaihirlap.hu