Oldalainkat 25 vendég böngészi

PostHeaderIcon Sáregres-rétimajor - A tizedik halászbúcsú is sikeres volt

- Szerencsénkre, hála Szent Péternek nagyon jó az időnk, a sok eső után találkozhatunk - Lévai Ferenc, a halászati társaság vezetője minden sátorban ismerősként üdvözölte a főzőket, de a látogatók közt is akadtak olyanok, akik még gyerekként tanítgatták a ma komoly szakembert a horgászatra. - A felhőtlen szórakozás mellett egy szűk körű konferencián a hazai vízhelyzetről beszélgetünk a szakemberekkel. Amíg régebben  víz szűkében voltunk, az idén a vízbőség okoz gondot.  A megyénkben példásan vezették le az árvizet a szakemberek, de elmondhatjuk, hogy  a  mezőgazdaságnak az idén még nem volt sok jóban része.  A  szőlőtől a halig minden ágazat megtapasztalta az időjárás szeszélyeit, de ez a mai nap erről szól, hanem a szórakozásról, a főzésről. Színészek - köztük Straub Dezső, Trokán Péter-, újságírók ültek a horgásztó partján, versenyeztek.  Meghívtuk a szekszárdi borászokat, Vida Péter, Pálos Miklós vezetésével elhozták legfinomabb boraikat.

Az egyik sátor alatt egyen pólós csapat szorgoskodott. Igarról érkeztek,  azt mondták, a patak,  ami akkora gondot okozott sok falubelinek, ma már szinte nem is látszik, mintha nem is lenne, de az árvizek napjaiban sok keserűség forrása volt. A csapat családokból barátokból áll, pólójukon felirat: Sopronig mászok, ami azt jelenti,  magyarázták,  hogy attól a nedűtől másznak egészen Sopronig, de egyelőre maradtak Rétimajorban, ahol halászlét főztek. Mindenhová együtt járnak,  a  Ferencz, a Szilágyi, a Kövér családtagjai, kicsik és nagyok közös programokat szerveznek. A bogrács körül Ferencz János  irányította a társaságot, éppen az alaplét készítették, nem először, ahogy  megtudtuk. Nem erős levet főztek a gyerekek miatt, csupán pikánsat, ahogy szokták. Gyakorta összejönnek, hol  az egyik, hol a másik családnál, a múlt héten is együtt főzték a társaság szombati ebédjét.

A színpadon egymást követték a fellépők, dégiek, sukoróiak, a kirakodóvásár sátrainál az idén is válogatott süteményeket kínáltak a sáregresi népdalkör asszonyai. A falu háziasszonyai szívesen küldik el a halászbúcsúra sütijeiket, az idén a bevételt a népdalkör ruháira fordíthatják, amelyekben szombaton látta először a közönség a dalkör hölgyeit. A halászbúcsú nem csak nevében igazi búcsú, felnőtt, gyerek talált szórakozást, akinek kedve volt fürödhetett, sokan nézegették az Old Timer autókat, a fotókiállítást, de az is nagyszerű program volt, ha csak sétáltak egyet a hatalmas területen és megcsodálták a lótuszvirágokat, igazán pompásak. A halászati múzeum előtt népművészek portékáiból válogathattak a látogatók, de hosszú volt a sor a helyi halászlét, halkülönlegességet kínáló sátor előtt is. Hisz aki elment Rétimajorba a szórakozás mellett a hal miatt érkezett.

További infó: http://www.fmh.hu/