Oldalainkat 64 vendég böngészi

PostHeaderIcon A bajai halfőző fesztivál 2010

- Ez a tizenötödik fesztivál, amin részt veszünk, azaz a kezdetek óta főzünk a téren – meséli mosolyogva Kárpáti Aranka. Mikor elmeséljük, hogy Szegedről jöttünk cikket írni, azonnal az asztalukhoz invitál, ahol a férje pörgeti rutinos mozdulatokkal a bográcsot. – Nő nálunk nem főz halat, ez a férfi dolga – mondja Kovács János, a főszakács.

Megköszönve a belénk diktált fröccsöket, megkeressük a szegedi társaságot, akikkel évek óta összefutunk a főtér közepén. Ez ismét megtörténik, Tőkés Barna Bálint épp az alaplével foglalkozik, hiszen ő nem szokványos módon szegedi halászlevet főz.

- Évek óta járunk vissza Bajára, és mindig szegedit készítünk. Az ilyenkor megszokott ugratásokon kívül senki nem szólt egy rossz szót sem amiatt, hogy nem helyit főzünk.

Bizony sokan tartják sértésnek a büszke lokálpatrióták közül, hogy alapleves, passzírozott főzetet készítenek a szegediek, ráadásul gyufatészta nélkül fogyasztják. Ez ugyanis a Duna-parti lének elmaradhatatlan kelléke. Ennek ellenére ilyenkor, ezen az eseményen jól megvan egymás mellett szegedi és bajai szakács, a régóta tartó gasztronómiai vita itt valahogy mindig elmarad. Este hét felé jár már az idő, sokan ítélik úgy, hogy elkészült mennyei halászlevük. Szegedi vendéglátóink azonban még nyugodtak: nem sietnek, hiszen még körülbelül három óra amíg elkészülnek. Mosolyogva nézik a bajai főzeteket. Minket is megkínál a szomszéd asztaltól egy „főszakács" –legalábbis ez van a papírcsákójára írva- egy tányér gyufatésztás halászlével. – Tésztával szebb az élet – mondja nevetve, és átnyújt étvágygerjesztőnek egy pohár pálinkát is.

További infó: http://www.delmagyar.hu/