Oldalainkat 40 vendég böngészi

PostHeaderIcon Töltött káposzta, vadhús és jérce a szármában a röszkei főzőversenyen

Például a füstölgő fán, cserepekben forró káposztahalmok felett állva – Kovács Sándor és csapata a Mohács környéki sokácok cserepes bablevesét irigyelte meg, s a megfelelő köcsögök beszerzése után neki is látott a „jó kis füstös ízű" töltött káposzta elkészítésének. – Ráálltunk a kényelemre, nem kell vele sokat bíbelődni, forgatni a bográcsban – hallottuk egy csapattárstól. Egyetértettünk: nem tudtuk, a sátor alól kiszűrődő karaokedallamok fárasztóbbak-e, vagy a nyári kánikulában rotyogó ételek párája, de vágytunk a sorjázó bográcsok közül a futballpályán felállított hatalmas sátrak hűvösébe.

A röszkei Zádoriné Nagy Márta nem fogta meg könnyebbik végén a munkát: a verseny előtti estén betöltötte mind a 160 darab szármát, szombaton fél hétkor kezdett főzni, saját leleménye alapján füstölt kolbásszal dúsítva a bográcsba valót. Domaszéken a füstölt szalonna dívik – erről árulkodott Szekeres Norbert főztje. Néhányan üzleti érzéküket megcsillantva árulták is portékájukat.

– Tudnak újat mutatni a versenyzők nekünk: van, aki jércemellel, friss zöldséggel, kaporral tálalja, de pikáns a vadhússal, rozmaringgal, borókabogyóval készülő töltött káposzta is – tudatta Frank Sándor, beavatva a zsűrizés titkaiba is: először körbenézik az ételt, a tálalás, a vizualitás is fontos. Ki cipóban, ki fél káposztafejben hozta nekik a versenymunkát. – Azt is ellenőrizzük, ki milyen rendet tart a bogrács körül. 10 pontot csak az úristen tud csinálni, de 5-ösnél nem volt gyengébb káposzta, sok 7-es, 8-as is született – árulta el. A vadhúsos verzió például nagy sikert aratott: Secsei Szilveszter magyarkanizsai vadász azonban nem fedte fel titkos családi receptjét.

Nincs még vége! További infó: http://www.delmagyar.hu/