Oldalainkat 98 vendég böngészi

PostHeaderIcon Tizedszerre is a böllérek győzedelmeskedtek Balástyán

Forrás: http://www.promenad.hu/

A házi disznóvágásban az a jó, hogy olyankor rég nem látott családtagokkal, barátokkal is hosszabb időt tölthet az ember. Jó hangulatban beszélgetnek, sztorizgatnak, és persze finomakat esznek. Ezt élhette át hatványozottan mindaz, aki Balástyára látogatott november 13-án, szombaton. Az igazan családias hangulatot a fergeteges műsorok, a látványvilág és a szikrázó napsütés tette mindenki szájízének megfelelően fűszeressé a 10. Böllérnapon.

Természetesen nemcsak szemnek és fülnek akadt ízlelgetnivaló: a böllércsapatok keményen dolgoztak, de az ebédnek való is javában rotyogott már. A balástyai Zákány Lajos baráti csapatával mintegy 500 főnek elegendő ebédet készített. 180 kilogramm hús rotyogott a 6 bográcsban: két-két bogrács marha-, birkapörkölt és pacal. Teljes meggyőződéssel állíthatom, hogy igazán jól sikerültek. Bár ez nem is csoda. Hiszen a csapat – akik között szakács, hentes is akad – már 10 évvel ezelőtt is főzött Balástyán. Zákány Lajos elárulta, hogy idén már 4700 kiló hús került ki a kezéből készételként – az idei Böllérnap pörköltjeit nem is számolva.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a nap folyamán főző- és süteménykészítő versenyt is tartottak, mindkét kategóriában mintegy 14-15 csapat nevezett. Pontos számról nem lehet beszámolni, hiszen volt olyan csapat, akik bár benevezték töltött káposztájukat, végül mégsem vitték kóstolásra, mivel – mint mondták – mind megették. Pedig az ételeket igazán szakértő zsűri kóstolta végig. Mészáros László volt a zsűri elnöke, Venesz József-díjas mesterszakács, az I. Magyar Fehér Asztal Lovagrend szekcióvezetője, aki mellett Szamosi Ferenc Életműdíjas és Venesz József-díjas mesterszakács és Bakos László mesterszakács, a marcipánkészítés nagymestere bíráskodott. A helyiek közül a szakácsok értékelését Balázs Ferenc és Sári János, a süteménykészítők munkájának bírálását pedig Túriné Török Ilona és Jójárt Erzsébet segítette.

Galéria és további infó: http://www.promenad.hu/